Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Wonen / Huis en Tuin / Kweekkasten

Kweekkasten

Sharing is caring

Tuinieren is een leuke hobby, maar met het Nederlandse wisselvallige klimaat valt het niet mee om plantjes van zaad tot groei te brengen. Zaden en sommige planten hebben constante omstandigheden nodig om goed te kunnen groeien. Daarom is kweekkast een handig hulpmiddel om de zaden en planten te kweken. Op deze manier kunnen zaden groeien tot ze sterk genoeg zijn om buiten geplaatst te worden en de weeromstandigheden te trotseren. Planten die een ander dan het Nederlandse klimaat nodig hebben, kunnen gedijen in de kweekkast.

Voor de professional die planten wil kweken, is een kweekkast een goede investering.

 

Wat is een kweekkast?

Kort samengevat: een kweekkast is een kast die de ideale ventilatie, de ideale vochtregulatie en het ideale licht biedt om zaden tot planten te laten groeien of planten te kweken.

 

Waarvoor kun je de kweekkast gebruiken?

In de kweekkast kun je van alles kweken, zoals bloemen, planten, groenten, fruit. Echter, je kunt niet altijd verschillende planten en bloemen bij elkaar in de kast zetten, omdat verschillende planten andere omstandigheden vragen qua licht, vocht etc..

 

Eigen kruidentuin

Wie graag kokkerelt, zal de voorkeur geven aan het gebruik van verse kruiden. Veel kruiden kunnen echter alleen maar in de zomer worden geplant omdat ze niet gedijen in het koude najaarsweer. Een kweekkast biedt je de mogelijkheid om deze kruiden in de winter te laten groeien en dus vier seizoenen over verse kruiden te beschikken. Kruiden die een omgeving met veel licht verlangen zijn o.a. salie, rozemarijn, tijm, basilicum etc. En wat te denken van een lekkere kop verse muntthee van eigen gekweekte munt?

 

Kleine kweekkast

Wie zaden wil laten kiemen of groeischeuten wil laten wortelen, heeft meer aan een kleine kweekkast. Kies hierbij dan voor een kweekkastje dat een broeikap met afsluitbare luchtsleuven heeft. Dit maakt dat de luchtvochtigheid goed te reguleren is.

 

Grote kweekkast voor professioneel gebruik

Niet alleen de hobbyist heeft baat bij een kweekkast, er zijn ook grote kweekkasten voor professioneel gebruik. Denk hierbij aan een restaurant dat zijn gasten verse kruiden of salades wil aanbieden. Ook de bedrijfskantine heeft hiermee de mogelijkheid om de medewerkers gezonde voeding aan te bieden. Het restaurant of de bedrijfskantine heeft met een kweekkast beschikking over eigen verse kruiden, bladgroenten en kiemgroenten. Vers smaakt niet alleen beter, maar is ook gezonder!

 

Kweeklamp

Wie een kweeklamp wil aanschaffen voor de kweekkast, kan het beste voor een LED kweeklamp kiezen. Deze houdt de energiekosten laag. Belangrijk is hierbij dat de kweeklamp dimbaar is, zodat deze kan worden ingesteld naar de hoeveelheid licht die nodig is voor de te kweken planten.

 

Informatie

Vooral wanneer het om een grotere kweekkast gaat, die wat duurder is, is het goed om informatie op internet te zoeken, deze informatie is online volop beschikbaar. Bestudeer en vergelijk de aangeboden informatie. Vraag ook informatie op bij webwinkels, de contactgegevens staan in de meeste gevallen vermeld. Wie zich goed informeert en laat informeren, kan de juist keuze maken bij de aanschaf.